• 9 ianuarie 2023
  • 0 COM

Benzi LED: idei de amenajare și întrebuințări

Mobilier care pare că plutește, tavane și pereți iluminați. Pentru aceasta nu aveți nevoie de trucuri magice, ci de benzi cu LED. Avem idei pentru spațiile dumneavoastră și vă arătăm de ce anume trebuie să țineți cont atunci când tăiați și îmbinați benzile cu LED.

Ce înseamnă iluminare indirectă?

Lumina este în încăpere, însă corpul de iluminat rămâne ascuns la prima vedere. Acest mic truc se numește iluminare indirectă. Sursa de iluminat nu poate fi detectată în mod direct, lumina este îndreptată mai întâi asupra podelei, pereților sau tavanului și apoi este distribuită în încăpere. Astfel dispare strălucirea, iar iluminatul încăperii dumneavoastră capătă un aspect modern și primitor.

Sună bine? Și dumneavoastră puteți face asta. Iluminarea indirectă se realizează relativ simplu, cu benzi cu LED, deoarece acestea sunt autoadezive și, astfel, se montează fix. Puteți ilumina încăperile complet sau puteți scoate în evidență doar unele piese de mobilier sau locuri din încăpere. Ba chiar mai bine, benzile cu LED sunt eficiente și au un consum redus de energie electrică.

Diferențe între benzile cu LED

Le cumpărați, le lipiți, le puneți în priză și aveți lumină. Cam aceasta este teoria de funcționare a benzilor cu LED. Însă pentru a o pune în practică, este necesară o planificare prealabilă. Deoarece benzile cu LED sunt disponibile în diferite versiuni de execuție și cu două tensiuni diferite, de 12 și 24 de volți. Pentru a găsi soluția corectă pentru proiectul dumneavoastră de iluminat, ar trebui să vă gândiți la următoarele aspecte:

Ce anume doriți să iluminați cu benzile cu LED?

Puteți ilumina aproape orice cu benzile cu LED, și nu doar cu rol decorativ. Benzile cu LED sunt adecvate ca lumină de lucru, de exemplu în bucătărie sau în camera de lucru. Dar le puteți folosi la fel de bine și ca lumină ambientală. Însă este important și numărul de lumeni. Cu cât este mai mare numărul de lumeni, cu atât sunt mai luminoase benzile cu LED. Pentru orientare: Benzile cu LED cu un număr de aproximativ 300 de lumeni per metru sunt adecvate în scopuri decorative, benzile cu LED cu un număr de aproximativ 550 de lumeni per metru sunt adecvate ca lumină de lucru și benzile cu LED cu un număr de aproximativ 1.100 de lumeni sunt adecvate ca lumină ambientală.

Ce lungime ar trebui să aibă benzile dumneavoastră cu LED?

Înainte de a achiziționa benzile cu LED, ar trebui să măsurați cu metrul acasă ce lungime vă este necesară pentru proiectul de iluminat. În cazul iluminării decorative, dimensiunile măsurate sunt probabil limitate. Dacă doriți să iluminați o cameră întreagă, situația se schimbă. Aveți grijă să luați benzi de lungimea care vă este necesară sau să aveți posibilitatea de a le prelungi. Dacă doriți să îmbinați două benzi cu LED într-o bandă mai lungă, aveți grijă la compatibilitatea produselor. Important este ca transformatorul dumneavoastră să poată furniza performanța necesară.

Ce culoare trebuie să aibă lumina LED-urilor dumneavoastră?

Este important, de asemenea, să vă gândiți ce culoare doriți să aibă lumina dumneavoastră? Albul cald este potrivit pentru sufragerie, living sau pentru dormitor și oriunde doriți să evidențiați anumite aspecte. Albul neutru este potrivit ca lumină ambientală sau ca lumină de lucru. Albul ca lumina zilei este foarte potrivit pentru camera de lucru sau pentru camera de hobby-uri. LED-urile colorate se utilizează întotdeauna acolo unde doriți să faceți atmosferă. Fie că este vorba de living, sala de jocuri sau barul dumneavoastră de acasă. Încă un aspect important: LED-urile trebuie să fie reglabile în intensitate sau să poată oferi orice variantă de lumină, de la alb cald până la alb rece?

Îmbinarea benzilor cu LED

Doriți ca benzile dumneavoastră cu LED să treacă peste colțuri, peste obstacole, sau să poată fi îmbinate. Totul este posibil, pentru că în categoria accesoriilor pentru benzi cu LED există numeroase conectoare rapide.

Puteți alege între conectoare de colț, conectoare cu fișă de contact sau racorduri. Atunci când alegeți soluția potrivită, rețineți că trebuie să alegeți conectoare care să fie compatibile cu benzile dumneavoastră cu LED.

Dacă alegeți conectoarele rapide, nu aveți nevoie de pistolul de lipit, deoarece tehnica de conectare vă permite să îmbinați benzile cu LED într-o manieră simplă. Un exemplu: Banda dumneavoastră cu LED trebuie să treacă pe după colț. Pentru aceasta aveți nevoie de un conector de colț. Mai întâi îmbinați conectorii cu fișă de contact cu banda cu LED, iar apoi îmbinați banda cu conectorul de colț. Pe cealaltă parte îmbinați exact la fel banda cu LED cu conectorul de colț.

Dacă aveți în plan un proiect de iluminare și știți că doriți să îmbinați mai multe benzi cu LED, aveți grijă ca transformatorul dumneavoastră să furnizeze puterea necesară. De asemenea, este important ca toate benzile dumneavoastră cu LED să aibă aceeași tensiune, așadar fie 12, fie 24 de volți. Numărul de wați necesari îl puteți calcula multiplicând numărul de wați per metru cu lungimea benzii dumneavoastră cu LED. Exemplu: Dacă utilizați 3 metri de bandă cu LED cu 11 wați per metru, aveți nevoie de un transformator cu cel puțin 33 de wați. Mai bine ar fi ca în cazul puterii transformatorului să calculați și o marjă de siguranță, pentru ca transformatorul să nu fie solicitat în proporție de 100%.

Tăierea benzilor cu LED

Dacă proiectul dumneavoastră de iluminare este gata, dar încă nu ați terminat banda cu LED, puteți elimina surplusul. Soluția: tăierea benzilor cu LED.

Tăiați banda cu LED cu o foarfecă sau cu un cutter. Benzile cu LED au un marcaj în locurile în care le puteți tăia. Acesta diferă de la un producător la altul, dar în general este aplicat la intervale de 8-10 centimetri. Important la tăierea benzilor cu LED este să respectați cu exactitate marcajul prestabilit, pentru a nu deteriora placa de circuite imprimate. Așadar, înainte de a efectua prima tăietură, consultați instrucțiunile de montaj privind tăierea benzii cu LED din informațiile producătorului.

  • Pentru mai multe informații despre energia regenerabilă, puteți contacta echipa Lumizar chiar acum. În calitate de furnizor a soluțiilor energetice, vă răspundem la toate întrebările Dstră și nu ezităm să acordăm suport pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *