• 6 ianuarie 2023
 • 0 COM

Zone de instalații consumatori electrici

Puteți efectua și singur unele operațiuni, după ce ați discutat cu electricianul dumneavoastră. Trebuie însă să respectați toate prevederile legale – în special pe cele privind următoarele zone de instalații pentru cablurile electrice:

Zone de instalații în baie

Băile sunt împărţite în 3 zone de protecţie.

În aceste zone de protecţie sunt valabile următoarele reguli:

 • Instalaţiile de încălzirea apei, lămpile protejate contra stropirii şi aparatele de evacuare a aerului uzat montate fix sunt permise în zonele 1 şi 2, dacă sunt prevăzute în acest scop.
 • Prizele pot fi instalate doar în afara zonelor 0, 1 şi 2.
 • Toate circuitele trebuie prevăzute cu întrerupătoare de curent diferenţial rezidual cu protecţie, ce permit doar trecerea unui curent rezidual de maxim 30 mA. La fel ca în cazul tuturor spaţiilor de locuit, şi aici se aplică regula generală: toate lucrările la instalaţiile electrice se efectuează numai de electricieni autorizaţi.

Zone de instalaţii în bucătărie

Numărul de prize și racorduri de care aveți nevoie și amplasarea acestora depind de mărimea și modul de organizare a bucătăriei dumneavoastră. Deoarece cuptorul, frigiderul şi maşina de spălat consumă mult curent, au nevoie de circuite separate de curent alternativ. Pentru montarea şi înălţimea de amplasare a instalaţiilor electrice există câteva reguli de bază. În orice caz, consultați-vă cu firma care vă montează bucătăria:

 • Doze de racord pentru cuptor, frigider şi maşina de spălat vase (cu câte un circuit electric):
  30 cm deasupra pardoselii.
 • Prizele de deasupra suprafeţelor de lucru pentru aparatele de bucătărie (se recomandă minimum 5 bucăţi):
  100-130 cm deasupra pardoselii.
 • Racorduri pentru iluminatul suprafeţei de lucru:
  135 cm înălţime, sub dulapuri suspendate 165 cm.
 • Racord pentru hotă:
  210-215 cm deasupra pardoselii. Faţă de colţurile încăperii se va păstra o distanţă de 15 cm, iar față de plafon, de 30 cm.

Zone de instalaţii în spaţiile de locuit

O regulă nescrisă spune că firele electrice se montează în perete la o distanţă de 30 cm de plafon sau de pardoseală şi la 15 cm distanţă de colţuri şi cadrele de fereastră.

Prizele şi întrerupătoarele se instalează la o înălţime de cca 115 cm, respectiv sub forma dozelor de distribuţie la 30 cm de pardoseală şi sub tavan. Abaterile de până la 15 cm sunt uzuale. În încăperi accesibile persoanelor cu dizabilităţi, înălţimea de instalare este, de asemenea, mai redusă.

 • Pentru mai multe informații despre energia regenerabilă, puteți contacta echipa Lumizar chiar acum. În calitate de furnizor a soluțiilor energetice, vă răspundem la toate întrebările Dstră și nu ezităm să acordăm suport pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *